Diabetestietoa

Diabetes on joukko erilaisia sairauksia. Niitä yhdistää energia-aineenvaihdunnan häiriö, joka ilmenee kohonneena veren sokeripitoisuutena.

Maailman terveysjärjestö WHO luokittelee diabetestyypit seuraavasti:

• tyypin 1 diabetes: syynä insuliinia tuottavien beetasolujen tuhoutuminen sisäsyntyisen tulehduksen eli autoimmuunitulehduksen seurauksena
  • tyypin 2 diabetes: syynä insuliinin vaikutuksen heikentyminen (insuliiniresistenssi) tai insuliininerityksen häiriintyminen tai molemmat
  • raskausdiabetes: syynä hormonimuutosten aiheuttama insuliinin lisääntynyt tarve
  • muista syistä johtuva diabetes: syynä esim. haimatulehdus, hormonitoiminnan häiriö, haiman poisto, hemokromatoosi eli raudanvarastoitumistauti.

Diabetestietoa liiton sivuilta.

Testaa riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen

Tyypin 2 (aikuistyypin) diabetes on sairaus, jonka puhkeamiseen elintavat vaikuttavat merkittävästi. Terveellisellä ruokavaliolla ja säännöllisellä liikunnalla diabeetikko voi kuitenkin pitää verensokerinsa mahdollisimman normaalina, jolloin riski lisäsairauksiin vähenee.

Oman sairastumisriskisi voit arvioida helposti riskitestillä.

Tästä linkistä löytyy uusin Diabeetikon sosiaaliturvaopas